Alles wat je moet weten over medicatie bij de ziekte van parkinson

medicatie bij de ziekte van Parkinson

Parkinson is een hersenziekte waarbij je hersenen steeds meer moeite hebben met het sturen van je spierbewegingen. Daarnaast kun je helaas ook nog last hebben van andere klachten. De ziekte van parkinson is niet te genezen, maar er zijn wel medicijnen die de ziekte iets draaglijker kunnen maken.

Levodopa en dopamine agonisten

De medicijnen die worden gegeven aan mensen die de ziekte van parkinson hebben, bestaan vooral uit dopamine agonisten en levodopa. Dopamine is een stofje dat ervoor zorgt dat je hersenen goed kunnen werken en een oorzaak van parkinson is een tekort aan dit stofje. Deze medicijnen vullen dus dit tekort aan of zorgen ervoor dat het lichaam wordt gestimuleerd om meer dopamine aan te maken. Verder zijn er ook nog medicijnen die op een indirecte manier ervoor zorgen dat er iets aan het dopaminetekort wordt gedaan.

Het meest effectieve medicijn om de symptomen te onderdrukken, is levodopa. Er zijn twee verschillende soorten die vergelijkbaar zijn qua werkzaamheid. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid en orthostase klachten. Dit is vooral in het begin en verdwijnt na een paar weken. Na een paar jaar kun je last krijgen van responsfluctuaties.

Daarnaast heb je ook nog dopamine agonisten. Deze medicijnen stimuleren vooral de dopaminereceptoren in de hersenen waardoor er meer dopamine aan wordt gemaakt. Het is een goed medicijn om de symptomen te behandelen, maar het is wel iets minder effectief. Daar staat wel tegenover dat je minder responsfluctuaties hebt na langdurig gebruik. Dit medicijn heeft ongeveer dezelfde bijwerkingen als levodopa.

Wanneer medicijnen bij Parkinson?

De medicijnen voor parkinson worden voorgeschreven door de neuroloog. Over het algemeen krijg je deze medicijnen pas wanneer de ziekte echt invloed heeft op je werk, dagelijkse leven of hobby’s. Op basis van jouw leeftijd, je klachten en nog wat andere zaken, zal de neuroloog dan bepaalde medicijnen kiezen. Houd er wel rekening mee dat de medicijnen dus niet de ziekte kunnen genezen of vertragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *