17 december 2020

Arganolie: de gouden olie uit Marokko

Door Redactie

Verzorging van je huid speelt voor veel mensen elke dag een belangrijke rol. Hoe krijg je mee eters weg? En hoe verzorg je jouw haar het best? Zelf ben ik helemaal weg van de positieve effecten van arganolie. Arganolie is een natuurlijke plantaardige olie afkomstig van de argan boom uit Marokko. Je kunt de olie werkelijk voor allerlei verzorgingsdoeleinden gebruiken. Gebruik het om je haar te versterken of als natuurlijk middel tegen eczeem. In deze blog lees je meer over deze super cosmetische olie.

Wat is arganolie?

Olie wordt al eeuwen lang gewonnen voor cosmetische doeleinden. Overal in de wereld staan oliën namelijk bekend om hun werking op de menselijke gezondheid. Deze krachtige olie komt dus van de Marokkaanse Arganboom, de Argania Spinosa. De olie bevat een hoop goede stoffen, zoals essentiële vetzuren, antioxidanten, sterolen, vitamine E, squaleen en polyfenolen. Allemaal stoffen die er om bekend staan om je huid, haar en nagels, te kunnen hydrateren en verzorgen. Daarbij zou arganolie ontstekingsremmend werken door de antioxidanten. In Marokko wordt de olie veelal gegeten met brood en salades vanwege de gezonde voordelen, maar je kunt dus ook de cosmetische variant gebruiken voor allerlei doeleinden.

Zo wordt arganolie gemaakt

In Marokko is het maken van argan olie een echte ´vrouwenklus´. De olie woerd van origine gemaakt door de Amazigh vrouwen. Deze bomen groeien alleen in een bepaald gebied, namelijk het zuidwesten. Aan de bomen groeien arganvruchten. Wanneer deze rijp zijn vallen ze van de boom en worden zo tijdens het oogstseizoen verzameld. In de groene vrucht zitten noten, waaruit de olie gehaald kan worden. De harde schillen worden verwijderd van de noot waardoor je een zachte noot overhoud. Deze worden met de hand gemalen. De notenpasta die daar weer uit ontstaat bevat dan nog steeds al goede ingrediënten. Maar hoe maak je daar nu olie van? De notenpasta wordt hierna langdurig gekneed en er wordt elke keer wat water toegevoegd aan de olie die daaruit voortkomt. Een langdurig proces, maar uiteindelijk blijf een volledig biologisch product over.

Hoe gebruik je arganolie?

Zoals gezegd kan arganolie voor ontzettend veel gebruikt worden. Met de olie heb je eigenlijk een product voor alles. Je dagelijkse gezichtverzorging kun je doen door enkele druppels olie over je gezicht te smeren. De olie is ook verzorgend en gladmakend voor je haar. Neem een paar druppels en masseer deze op je hoofdhuid voor extra verzorging van de haarfollikels. Maar ook bij bepaalde huidproblemen zoals eczeem of acné kan arganolie uitkomst bieden. Door de ontstekingsremmende en tegelijkertijd verzachtende eigenschappen breng je de huid tot rust.