fibromyalgie
8 december 2020

Chronisch last van de spieren

Door Redactie

Wanneer je chronisch pijn hebt in spieren en weefsels spreekt men van fibromyalgie, de ziekte wordt ook onder de categorie weke delen reuma geplaatst. Tegenwoordig is de medische wereld al zo ver dat er gesproken wordt van verkeerde signalen die naar de hersenen worden gestuurd. Meest bij vrouwen tussen de 20 en de 60 jaar komt de ziekte voor, de chronische pijnaandoening wordt bij twee procent van de vrouwen ontdekt. Omdat het niet te zien is dat je het hebt, is het moeilijk te herkennen. Volgens mensen die de ziekte hebben, is het heftige spierpijn verspreid over heel het lichaam.

Heb je veel klachten?

Bij fibromyalgie verschillen de klachten enorm van patiënten, de ene keer zijn de klachten veel erger dan de andere keer. De klacht die het meeste voorkomt is pijn in de gewrichten en spieren, in heel je lichaam kan je pijn ervaren. De dagelijkse dingen worden moeizaam om te doen, ook hobby’s en sporten gaan niet meer. Omdat je erg kan gaan zweten kunnen de klachten verergerd worden, het lichaam weer op normale temperatuur laten komen kan hierdoor moeilijk worden. Signalen worden verkeerd doorgegeven, daarom ga je op bepaalde momenten heftig zweten.

fibromyalgie

Migraine

De hoofdpijn die je krijgt bij fibromyalgie is ook chronisch, je denkt te maken te hebben met migraine. De pijnen die je ervaart vergen zoveel van je lichaam, dat je tot de helft van je energie kan verliezen door de ziekte. Ook slapen gaat moeilijker, niet alleen inslapen maar een nacht doorslapen is er in de meeste gevallen ook niet meer bij. Vaak ervaren patiënten ook verschijnselen van griep, de lichaamstemperatuur stijgt en je hebt het gevoel alsof je verkouden bent. Ook een drukkend gevoel op de borst is een veelgehoorde klacht. De pijn in je lichaam is continu aanwezig, de ene keer wel wat heftiger dan de andere keer.