De voordelen van het geneesmiddelenonderzoek

geneesmiddelenonderzoek

Wat is geneesmiddelenonderzoek?

Klinisch onderzoek naar geneesmiddelenonderzoek vindt plaats in het ziekenhuis of bij de huisarts en hierbij worden patiënten en/of gezonde vrijwilligers betrokken. Het doel hiervan is het mogelijk maken van een betere behandeling van de patiënten. Voordat een nieuw geneesmiddel wordt toegelaten, moet het een aantal onderzoeksfasen doorlopen. Herin worden de effectiviteit (werkzaamheid) en veiligheid van het geneesmiddel onderzocht. Voor patiënten voor wie geen reeds goedgekeurde behandeling meer mogelijk is, kan deelnemen aan zo’n onderzoek toegang bieden tot nieuwe innovaties. Ook wanneer het henzelf niet (meer) kan helpen, kunnen de resultaten wel degelijk een heleboel informatie geven over het middel voor anderen.

geneesmiddelenonderzoek

Is geneesmiddelenonderzoek veilig?

Er zijn internationale regels opgesteld waaraan elk onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen moet voldoen. In Nederland is dat vastgelegd in de Wet Medisch Wetenschappelijk Onderzoek met Mensen. Hierin staat bijvoorbeeld dat het onderzoek pas mag starten met proefpersonen nadat het is goedgekeurd door de Medisch Ethische Toetsingscommissie. Deze let ook op de belasting van de deelnemers en de risico’s en kan haar goedkeuring op elk moment intrekken. Er zitten dus veel voordelen aan. Je helpt patiënten en kunt er een leuk zakcentje mee verdienen.

Als gezonde vrijwilliger meedoen aan onderzoek

In de eerste fase van het klinisch onderzoek op mensen kun je als gezond proefpersoon meedoen. Tijdens een fase I onderzoek wordt bekeken hoe de actieve stof in het lichaam werkt, wordt omgezet en deze verlaat. Tijdens fase II t/m IV wordt het middel steeds verder getest in een groep patiënten. Voordat je meedoet aan het onderzoek word je als proefpersoon volledig geïnformeerd, ook over de risico’s, en uiteraard krijg je genoeg bedenktijd en kun je altijd stoppen, ook na het ondertekenen van de toestemmingsverklaring. Voor onafhankelijk advies kun je altijd terecht bij een arts die niet bij het onderzoek betrokken is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *