26 oktober 2020

Drie manieren om meer over jezelf te leren

Door Redactie

Voor veel mensen staat 2020 in het teken van persoonlijke ontwikkeling. Nu we allemaal thuis zitten en een stuk minder op onze agenda hebben staan, is dit hét moment om op jezelf te focussen. Een onderdeel van persoonlijke ontwikkeling is om meer zelfbewust te worden en meer over jezelf te leren. Maar dat is wel makkelijker gezegd dan gedaan. In deze blog lees je een paar tips over hoe je meer over jezelf te weten kunt komen. 

Persoonlijkheidstesten

Een goede manier om te beginnen met het meer leren over jezelf, is door het doen van een persoonlijkheidstest. Een persoonlijkheidstest lijkt misschien iets dat je alleen zou doen voor het vinden van de juiste baan of studie of gewoonweg omdat het verplicht moet van je school/werk. Toch kan het veel nuttiger zijn dan je misschien zou denken. Er zijn veel van dit soort testen beschikbaar die niet zo standaard zijn en echt hoge kwaliteit informatie over jezelf kunnen vertellen. Zo is er de DISC-persoonlijkheidstest waarbij je persoonlijkheid geclassificeerd wordt aan de hand van 4 kleuren. Ook heb je testen die je iets vertellen over een specifiek onderwerp, zoals een persoonlijkheidstest die je opdeelt in slaap chronotypes om je meer te vertellen over je natuurlijke ritme en slaapritme. 

DNA test

DNA testen zijn een hele objectieve manier om meer te weten te komen over jezelf, omdat deze testen puur gebaseerd zijn op wetenschappelijke kennis. DNA testen kunnen je heel veel verschillende dingen vertellen. Zo kun je meer te weten komen over je afkomst, of je aanleg hebt voor bepaalde ziektes en over je stamboom. Tegenwoordig zijn DNA testen heel makkelijk verkrijgbaar. Zo kun je deze testen of zelfs nog meer gespecialiseerde testen zoals een vaderschapstest bestellen op het internet. De resultaten van een DNA test kunnen je heel erg verrassen en zo kun je meer over jezelf leren. Wie weet heb je bijvoorbeeld wel een afkomst waar je nooit vanaf wist of is je stamboom toch net iets anders dan verwacht. 

Bijhouden van een dagboek

Naast dat je dus allerlei testen kunt doen om meer over jezelf te leren, kun je ook een andere aanpak kiezen. Je kunt bijvoorbeeld meer reflecteren op jezelf door een dagboek bij te houden. Dit hoeft natuurlijk niet een dagboek te zijn zoals op de basisschool, waarin je opschreef op wie je deze week nou weer “verliefd” was. Hou gewoon een notitieboek bij je in je tas en schrijf hier elke dag in een paar regels op hoe je je voelt en wat je die dag gedaan hebt. Na een tijdje kun je dit teruglezen en reflecteren op jezelf en eventueel patronen herkennen. Zo kun je enorm veel over jezelf leren.