Een struma of andere fysieke klachten? Wellicht heb je een te snelle schildklier

schildklier test

Elk mens krijgt vroeg of laat te maken met fysieke klachten. Gelukkig hoeven deze klachten lang niet altijd te duiden op iets ernstigs, maar in sommige gevallen is het toch oppassen geblazen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je de laatste tijd veel onrustiger, zwakker en humeuriger was dan voorheen, dan is er mogelijk iets aan de hand. Na mogelijk overleg met je huisarts een schildklier test laten uitvoeren zou een slimme zet kunnen zijn. Dit is zeker zo als je merkt dat je kampt met een struma, oftewel een vergrote of opgezette schildklier. Dit duidt namelijk op een schildklier die te snel werkt en daardoor voor flinke problemen zorgt.

Zo ontstaat een te snel werkende schildklier

Voor alle duidelijkheid: de schildklier zit in de hals, aan de voorkant, onder de adamsappel. De hoofdfunctie van deze klier is hormonen afgeven aan voedsel, zodat je lichaam daadwerkelijk de benodigde energie daaruit opneemt. Welnu, als je een te snel werkende schildklier hebt, dan is dat waarschijnlijk als gevolg van het feit dat je lichaam antistoffen aan het aanmaken is tegen je eigen schildklier. Je schildklier maakt daardoor weer te veel hormonen aan. Dit heeft allerlei fysieke ongemakken tot gevolg. De ziekte die bij dit beeld hoort is de ziekte van Graves.

schildklier test

Mogelijke oplossingen

Als je kampt met de ziekte van Graves heb je gelukkig niet te maken met uitzichtloos lijden. Er zijn namelijk diverse behandelingen beschikbaar. Zo kun je dit probleem al goed te lijf met medicijnen. Doel hiervan is om in eerste instantie de schildklier even helemaal ‘uit’ te zetten. Na verloop van tijd wordt de schildklier dan ook weer met medicatie geactiveerd. Een behandeling met radioactief jodium en een operatie behoren ook tot de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *