5 oktober 2020

Gezelligheid na het werk

Door Redactie

Veel mensen hebben behoefte om na het werk en dan met name op vrijdag te ontspannen met collega’s. Door de huidige situatie met Covid-19 is dit soms wat lastiger maar er zijn nog voldoende opties over. Een borrel op het werk op vrijdagmiddag is een goede manier om gezamenlijk na een week hard werken de werkweek af te sluiten. Je hebt je immers samen zich ingezet om aan de taken te voldoen, en het is dan ook een passende afronding om hier gezamenlijk een biertje, wijntje of frisje op te nemen. De vrijdagmiddagborrel is natuurlijk een uitstekend en eenvoudig instrument voor teambuilding. In plaats van het organiseren van een teamuitje of een personeelsfeest, is een koelkast met drankjes en wat hapjes en wat tijd om met elkaar te babbelen zonder dat het over het werk hoeft te gaan een laagdrempelige manier voor medewerkers om elkaar beter te leren kennen en meer een band met elkaar te ontwikkelen. Vaak blijft het op het werk met het eventuele te veel drinken ook nog wel beperkt.

Jongeren en drank

Jongeren starten in veel gevallen steeds eerder met het drinken van alcoholische dranken. De geadviseerde leeftijd van 18 jaar wordt door velen compleet genegeerd. Een trend onder, met name jongeren, is binge drinken. In een korte tijd zoveel mogelijk alcoholische drankjes naar binnen werken valt hieronder. Binge drinken loopt in een groep vaak uit de hand. De groepsdruk werkt voor velen dusdanig dat het binge drinken soms uitmond in coma zuipen. De extreme variant van binge drinken waarbij puur en alleen gedronken wordt om dronken te worden. Jongeren beseffen vaak niet hoe gevaarlijk het drinken is. Als je opgroeit zijn diverse organen nog in ontwikkeling. Zo ontwikkelen je hersenen zich tot hun 24e. Alcohol heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Het steeds verder toenemende alcoholmisbruik onder jongeren is een bron van zorg.

Preventie tegen alcoholmisbruik door jongeren

Er zijn diverse instanties die fel strijden tegen het alcoholmisbruik onder jongeren. Ze proberen met voorlichting op scholen, op social media en met voorlichtingsbijeenkomsten de jongeren te bereiken en ze bewust te maken van de gevolgen van hun gedrag. Dit alles met het doel om de schade voor de toekomst zoveel mogelijk te beperken. Alcoholmisbruik door jongeren leidt onmiskenbaar tot schade in de samenleving. De mogelijke beschadiging van de hersenen zorgt voor verlies aan intellect. Verder brengt het ook medische kosten met zich mee. Maar ook verlies in arbeidsproductiviteit, vernieling en politie-inzet. Kortom het belang van preventie en hulp bij alcoholprobleem is groot.