Heb jij een tekort aan vitamine D?

laboratorium

In Europa is het een bekend probleem: veel mensen hebben een tekort aan vitamine D. In de winter komen we te weinig in contact met zonlicht, waardoor door ons lichaam te weinig van deze bouwstof opslaat. Toch hebben veel mensen het niet in de gaten. Desondanks heeft het vrij grote gevolgen voor onze gezondheid. Daarom hebben wij de specialisten van How Are You Diagnostics gevraagd een blog laten schrijven over de symptomen. Zo weet jij waar je op moet letten.

Problemen met spieren

Vitamine D wordt voornamelijk door de huid opgenomen. Je krijgt er in de zomermaanden een mooi kleurtje van. Het feit dat het vooral de spieren zijn, die ervan afhankelijk zijn is dan misschien niet het eerste waaraan je denkt. Maar niets is minder waar. In het dagelijks leven worden de spieren continu gebruikt. Dit kost energie. Wanneer ze je af en toe in de steek lijken te laten, kan er sprake zijn van een Vitamine D-tekort. Denk dan bijvoorbeeld aan de volgende symptomen:

  • Zwakte;
  • Trillingen;
  • Evenwicht;
  • Krampen;
  • Pijn.

Broze botten

Broze botten. Dat is een term, die vaak met oudere mensen in verband wordt gebracht. Toch kunnen ook jij en ik er last van krijgen. Namelijk – je raadt het waarschijnlijk al – door een tekort aan vitamine D. Deze nutriënt is namelijk ontzettend belangrijk voor de opname van calcium. Dit zorgt ervoor dat jouw botten sterk zijn. Wanneer er te weinig vitamine D – of de actieve vorm daarvan: calcitriol – in jouw lichaam aanwezig is kan dit leiden tot:

  • Botverlies;
  • Verminderde botdichtheid;
  • Botbreuken.

Lage weerstand

In de herfst- en winterdagen loopt iedereen te snotteren. We voelen ons wel een wat pips en hangen soms dagen op de bank. Niet zo vreemd, want in deze periodes komen wij minder in aanraking met de zon. Wij nemen dus ook minder vitamine D op. En laat deze stof nu zeer belangrijk zijn voor onze weerstand. De actieve vorm van deze vitamine zorgt namelijk voor cellulaire immuniteit. Dit betekent dat bacteriën razendsnel onschadelijke worden gemaakt. Een duidelijk symptoom van een vitamine D-tekort is dan ook een verminderde weerstand.

Cognitieve problemen

Tot slot blijkt uit onderzoek dat vitamine D invloed heeft op de cognitieve functies. Of wel: het geheugen. Een tekort aan deze bouwstof kan zorgen voor geheugenproblemen, maar ook depressies in de hand werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *