Het belang van geur

Geur is van vitaal belang voor het overleven van de meeste mensen en dieren, omdat het hen in staat stelt voedsel en water te volgen, een partner te vinden en zelfs te communiceren. Hoewel ons reukvermogen niet zo scherp is als bij andere dieren, weten we dat mensen tot 10.000 verschillende geurmoleculen kunnen detecteren.

Kan geur de smaakpapillen beïnvloeden?

Geur is ook belangrijk omdat het onze smaakzin kan beïnvloeden. Onderzoekers zeggen dat 80 procent van de smaken die we proeven, afkomstig zijn van wat we ruiken. Daarom kunnen voedingsmiddelen smaakloos worden als je een verstopte neus hebt. Smaakpapillen op onze tong kunnen slechts vier kwaliteiten identificeren, namelijk zoet, zuur, bitter en zout, en de overige ‘smaken’ worden feitelijk onderscheiden door geur. Vandaar dat het zorgwekkend kan zijn als er sprake is van smaak en reukverlies.

Gevolgen van reukverlies?

Omdat geur zo nauw verbonden is met smaak wanneer de geur wordt aangetast, kan het ertoe leiden dat mensen daadwerkelijk veranderen wat ze eten. Zonder geur wordt voedsel smakeloos en dit heeft tot gevolg dat mensen zout toevoegen om de smaak te verbeteren. Het toevoegen van zout kan op zichzelf een probleem zijn voor mensen met aandoeningen zoals bloeddruk, nierziekte, diabetes of hartaandoeningen. In extreme gevallen blijkt geurgebrek tot depressie te leiden. Problemen met ons reukvermogen zijn ook in verband gebracht met vroege waarschuwingssignalen voor ernstigere gezondheidsproblemen zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer of multiple sclerose.

Het belang van geur vandaag

We nemen onze reukzin in ons dagelijks leven vaak als vanzelfsprekend aan en denken dat we echt op onze ogen en oren vertrouwen. Geur is in het verleden een integraal onderdeel geweest van evolutie. Hoewel mensen tegenwoordig minder afhankelijk zijn van geur om te overleven, wordt tegenwoordig nog steeds een enorm belang gehecht aan geur voor smaakgenot en het aantrekken van een partner door het gebruik van parfums.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *