Het beroep van een uitvaartverzorger is een dankbaar beroep

Een uitvaartverzorger word je niet zomaar. Het moet haast een roeping zijn om mensen bij te kunnen staan in de moeilijkste periode van hun leven. Als uitvaartverzorger heb je dagelijks te maken met zeer verdrietige mensen, met mensen die binnenkort komen te overlijden en met het regelen van alle zaken rondom een uitvaart. Geen twee dagen zijn hetzelfde als je uitvaartverzorger bent. Dat maakt het een mooi beroep, maar ook een beroep waar je je ziel en zaligheid in legt. Je regelt, staat bij en verzorgt. Die verzorging gaat verder dan het schenken van kopjes koffie en thee.

Een uitvaartverzorger weet van de hoed en de rand

De regelgeving rondom uitvaarten is een heftige. Er zijn overal regels over, van de tijd tussen het overlijden en de uitvaart, begrafenis of crematie, maar ook over het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een uitvaart. Nu, in deze nare corona-tijden, is dat aantal natuurlijk helemaal minimaal, er mogen maar 30 mensen de uitvaart bijwonen. Maar dat wil niet zeggen dat dat het dan is. Je kunt er, ook op afstand, iets moois van maken. Overleg bijvoorbeeld met de nabestaanden over het maken van een erehaag of een live-verbinding via internet. Er kunnen dan alsnog veel meer mensen de uitvaart bijwonen, maar dan op afstand.

Uitvaartverzorgers kunnen een helpende hand bieden

Maar ook een hand op je schouder, al is dat nu even op afstand. Een uitvaartverzorger kan je veel zorgen uit handen nemen. Jij hoeft je niet druk te maken over vergunningen, het bespreken van de aula, het regelen van een kerkdienst en het bestellen van de kist. Dat regelt een uitvaartverzorger allemaal voor je. Jij kunt je dan concentreren op de tekst voor op de kaart, het uitzoeken van de muziek voor de uitvaart en het uitzoeken van een mooie foto van de overledene. Alles moet geregeld worden, maar je staat er niet alleen voor.

Overleg nog voor het overlijden

Heel bijzonder is het, ook voor een uitvaartverzorger, om bij iemand te komen die op korte termijn zal komen te overlijden. Het komt steeds vaker voor dat mensen zelf de complete regie van hun uitvaart in handen willen hebben. Door al voor het overlijden met een uitvaartverzorger te overleggen, waar ook nabestaanden bij aanwezig zijn, is het steeds meer mogelijk om de wensen aan te geven. Dat kunnen kleine wensen zijn, over de kleur van de bloemen en een borrel in plaats van koffie. Tot het compleet samenstellen van de afscheidsdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *