Hoe behandel je slaapapneu?

Heb je last van Slaapapneu? Dan weet je waarschijnlijk wel dat je adem stokt tijdens het slapen doordat bijvoorbeeld je tong de luchtschacht blokkeert. Er zijn ook patiënten die OSAS hebben, oftewel obstructief slaapsyndroom. Tijdens het slapen stopt de ademhaling minimaal tien seconden lang, maar soms zelfs langer. Dit kan 50 keer per uur gebeuren. Slaapapneu is een erg vervelend fenomeen waar je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk vanaf wilt komen. Om van apneu af te komen, kun je naar je huisarts gaan of een specialist in het ziekenhuis benaderen. Als je slaapprobleem hier niet beter van wordt, kun je contact opnemen met Ruysdael Slaapkliniek. Maar voordat je deze stap zet, is het misschien goed om je eerst in te lezen over slaapproblemen en de behandeling ervan.

De symptomen van slaapapneu

Als je last hebt van apneu, stokt je adem tijdens het slapen. Hierdoor heb je vaak zuurstoftekort tijdens het slapen. De volledige en herstellende slaap raakt verstoort door apneu. Sommige patiënten hebben wel het gevoel dat ze een hele nacht geslapen hebben, maar worden wakker met het gevoel dat ze geen oog dicht gedaan hebben. Hierdoor ben je overdag eerder moe en heb je de neiging om dutjes te nemen. Op den duur zal slaapapneu je volledig uitputten. Sommige artsen kijken over de diagnose apneu heen en wijten slaapproblemen vaak aan een hoog cholesterol of hartritmestoornissen. Doordat deze klachten behandeld worden en niet de apneu, zal deze niet verbeteren. Een afspraak maken bij een slaapkliniek is dan een goed idee.

Wat je zelf kunt doen

Het klinkt misschien alsof apneu alleen te verhelpen is met behulp van slaapspecialisten, maar er zijn ook methoden om je slaapprobleem zelf te verhelpen. Als je overgewicht hebt, kun je gaan afvallen. Als het je lukt af te vallen, kunnen de klachten uit zichzelf verdwijnen. Ook kan slaapapneu verergerd worden als je drinkt. Probeer je alcoholconsumptie daarom te beperken tot een glas alcohol per dag. Als je slaapproblemen hebt, is het verleidelijk om slaappillen te nemen. Doe dit echter niet, want je wordt er alleen maar vermoeider door en minder alert van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *