22 juli 2021

Hoe herken je hoogbegaafdheid bij je kind

Door Redactie

Hoogbegaafdheid is een genuanceerd fenomeen dat lang niet door iedereen begrepen wordt – net als hoogbegaafde mensen zich vaak onbegrepen voelen. Als volwassene kan je daar wellicht makkelijker iets mee doen, in de zin dat manieren om erachter te komen waar je gevoel onbegrepen te worden vandaan komt toegankelijker zijn. Voor kinderen is dat echter een stuk lastiger. Vaak is het daar de ouder die moet signaleren of het een hoogbegaafd kind heeft. Bij Gifted People zijn er allerlei programma’s beschikbaar die je als ouder kunnen helpen om te achterhalen of je een hoogbegaafd kind hebt en hoe je je kind daarbij kan begeleiden.

Kenmerken hoogbegaafd kind

Een hoogbegaafd kind vertoont vaak bepaalde kenmerken. Een aantal daarvan zijn de neiging tot perfectionisme, de angst om te falen, het ervaren van intense emoties, het oeverloos nadenken over vraagstukken die eigenlijk behoren tot de volwassen wereld en daar vervolgens ontelbaar veel vragen over stellen. Ook zijn ze vaak ontzettend kritisch en hebben ze een voorsprong in de ontwikkeling, zoals dat ze eerder kunnen lopen, praten of lezen, of ze hebben een opmerkelijk goed geheugen. Vaak hebben ze ook een grote fantasie, een andere manier van denken en een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. De eigenschappen komen in verschillende composities voor, en niet ieder kind heeft al deze eigenschappen. Als je dus zeker wil weten of je kind hoogbegaafd is, is het aan te raden om een test te doen. Dergelijke testen bieden ze aan bij Gifted People.

Meerwaarde?

De meerwaarde van het weten dat je kind hoogbegaafd is, is dat je hierdoor op tijd het risico op bepaalde problemen op sociaal, emotioneel en cognitief gebied kan verkleinen of voor kan zijn. Het kan daarom een goed idee zijn om een test te doen. Bij Gifted People bieden ze bovendien volledige programma’s aan, zodat je naast het ‘weten’ alleen ook meteen begeleiding en handvatten kan bieden aan het kind.