Hoe vaak moet je je laten testen op soa’s?

Seks en soa testen: helaas is het een package deal. Regelmatig een soa test laten doen is een belangrijke voorwaarde voor veilige seks, voor jou en je partner(s). Veel soa’s hebben namelijk geen symptomen. De enige manier om er achter te komen of je besmet bent is via een soa test. Maar hoe vaak moet je  dat nu doen?

Afhankelijk van verschillende factoren

Hoe vaak je je moet laten testen op soa's hangt af van een aantal factoren. Ten eerste hoeveel seksuele partners je hebt. Daarnaast hoe vaak je nieuwe partners hebt. Ook de algemene hoeveelheid seks en welk type seks je hebt (vaginaal, oraal, anaal). Tenslotte welk type bescherming je gebruikt en hoe vaak je die bescherming gebruikt. Factoren zoals deze helpen bij het bepalen van jouw risico op het krijgen van een soa.

Het is aan jou om een inschatting te maken van de hoeveelheid risico die je loopt. Bij een laag risico, is eens per jaar laten testen voldoende. Bij een gemiddeld risico, om het half jaar. En bij een hoog risico, om de drie maanden.

Geen risico

Wanneer je enkel masturbeert zonder enig contact met een lichaam van een ander persoon, of seks speeltjes die anderen gebruikt hebben, loop je geen risico op soa’s.

Laag risico

Elke vorm levert een laag risico op van een soa. Ook wanneer je een condoom gebruikt. En ook wanneer je al jarenlang dezelfde partner in bed hebt. Die moet zich tevens regelmatig laten testen.

Gemiddeld risico

Als je orale seks hebt zonder voorbehoedsmiddelen met een partner van wie je niet weet of hij of zij een soa heeft, loop je gemiddeld risico. Ook wanneer je masturbeert met de hand, of met een seks speeltje dat niet is bedekt door een condoom of niet goed is schoongemaakt na contact met een ander lichaam of andere lichaamsvloeistoffen, loop je een gemiddeld risico.

Hoog risico

Hoog risico loop je wanneer je vaginale of analse seks hebt zonder voorbehoedsmiddelen met een partner wiens soa status je niet kent. Statisch gezien lopen mannen die seks hebben met andere mannen een hoger risico op soa’s.

Tevens is het opletten geblazen als je zwanger bent. Want zwanger zijn betekent niet dat je beschermd bent tegen soa’s. Hoe hoger je risico, hoe vaker je je moet laten testen op een soa. Gemiddeld is twee keer per jaar aan te bevelen, maar als je niet vaak seksueel actief bent is jaarlijks voldoende. Gelukkig kun je tegenwoordig online eenvoudig een soa test bestellen. Dat scheelt een ongemakkelijk ritje naar de GGD.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *