Hoe werkt een plaswekker precies? 

Het is helaas niet vanzelfsprekend dat je kind zindelijk wordt. Soms kan er iets misgaan waardoor een kind jammer genoeg in bed plast. Dit is vooral vervelend voor het kind, maar er zijn manieren om een kind ermee te helpen. Eén van die manieren is het gebruiken van een plaswekker. Ben je benieuwd naar wat een plaswekker precies is? En vooral naar hoe een plaswekker werkt? Dan ben je hier aan het juiste adres. Lees hieronder verder voor meer informatie.

Informatie over de plaswekker

Zoals je al hiervoor kon lezen, is de plaswekker een middel om ervoor te zorgen dat je kind niet plast tijdens het slapen. Het zorgt er dus eigenlijk voor dat je kind droog blijft tijdens het slapen. Dit wordt bereikt door een plasbroekje. De plaswekker zet in feite een training in werking.

Gemiddeld heeft een kind ongeveer acht tot twaalf weken nodig voor deze training. Als het goed is, kan je kind daarna zelf herkennen wanneer hij of zij naar het toilet moet. Het is dus een goed idee om een plaswekker te overwegen als je kind last heeft van plassen in bed. Het is wel belangrijk dat je de training niet gaat forceren op je kind.

Werking van de plaswekker

Een plaswekker werkt eigenlijk heel simpel. Bij de plaswekker hoort namelijk een plasbroekje. Dit plasbroekje hoort ’s nachts gedragen te worden door je kind. Het plasbroekje heeft namelijk door wanneer je kind begint met plassen. Het plasbroekje heeft maar een paar druppels nodig om te merken dat je kind moet plassen.

Op het moment dat het plasbroekje het doorheeft, gaat er vanzelf een alarm af. Het is de bedoeling dat je kind hier wakker van wordt en vervolgens zelf naar het toilet gaat om te plassen. Zo kan je kind herkennen dat zijn of haar blaas vol zit en dat het tijd is om naar het toilet te gaan. Nadat je kind naar het toilet is geweest, is het uiteraard de bedoeling dat je kind een nieuw plasbroekje aantrekt. Zo kan het proces herhaald worden totdat het helemaal in het systeem van je kind zit.

Tips tijdens de training

Er zijn uiteraard een aantal dingen die je kan doen om de training te bevorderen en een aantal dingen die je vooral moet vermijden tijdens de training. Het is belangrijk om de plaswekker in combinatie met het plasbroekje dagelijks te gebruiken. Het heeft niet zoveel effect als er pauzes ontstaan tijdens de training. Je kan de training pas het beste beëindigen op het moment dat je kind drie weken niet in bed heeft geplast.

Vermijd in ieder geval het gebruik van een luier over het plasbroekje. Dit kan het idee opwekken bij je kind dat hij of zij nog steeds in bed kan plassen. Het is ook niet goed om boos te worden op je kind, want dat kan zorgen voor veel onzekerheden. Dit is niet wat je wil voor je kind. Je wil natuurlijk dat je kind zo zelfverzekerd mogelijk is. Het is dus echt niet goed om daar als ouder boos over te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *