Hulp bij een cocaïneverslaving

Cocaïne, ookwel coke of sos genoemd, is een stimulerende vorm van drugs die afkomstig is uit cocabladeren. Het is een witte poeder die over het algemeen gesnoven wordt maar het is ook mogelijk om cocaïne te roken. Als cocaïne zodanig bewerkt wordt dat je het kan roken dan wordt het ook crack genoemd. Of er van verslaving sprake is, hangt van verschillende kenmerken af, waaronder het steeds meer willen gebruiken of als het een negatieve invloed op je leven heeft. Lees verder in dit artikel om meer te weten over cocaïneverslaving.

Wat zijn de effecten van cocaïne?

Cocaïne heeft meerdere effecten en hoe intens deze ervaren wordt is afhankelijk van hoeveel er gebruikt wordt. Effecten van cocaïne zijn onder andere: een sterke toename in hoeveel iemand praat en slecht luisteren naar anderen, zich energiek en zelfverzekerd voelen maar ook rusteloosheid en irritatie aan anderen. Mensen kunnen bleekjes worden, afvallen en wijde pupillen krijgen.

Wanneer ben je verslaafd aan cocaïne?

Om te bepalen of er sprake is van een verslaving wordt in de verslavingszorg gebruik gemaakt van de DSM-5. Dit is een wereldwijd erkend boek waarin alle psychiatrische stoornissen beschreven worden. In de DSM staan 11 criteria beschreven waarvan er op zijn minst 2 aanwezig moeten zijn in de afgelopen 12 maanden. Afhankelijk van aan hoeveel criteria je voldoet kan iets gezegd worden over de intensiteit van de stoornis. Een voorbeeld van één van de criteria is tolerantie: hiermee wordt bedoeld dat een individu steeds meer nodig heeft van een drug om hetzelfde effect te verkrijgen ofwel dat als dezelfde hoeveelheid steeds gebruikt wordt dat de effecten eigenlijk niet meer ervaren worden.

Wat te doen bij verslaving?

Het is al een grote stap om te erkennen dat je een probleem hebt. De volgende stap kan zijn om je bij een verslavingskliniek aan te melden om onder begeleiding van professionele hulp te herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *