Onbekende stress symptomen

Stress is een lichamelijke reactie, die ervoor zorgt dat we als mens in actie kunnen komen. Stress staat aan de ene kant van de balans in ons lichaam. Aan de andere kant staat alles wat te maken heeft met rust, opbouw en herstel. Actie of stress is als een gaspedaal. Hoe heftiger de situatie en hoe meer energie er dus nodig is voor de activiteit, hoe harder je lichaam het gaspedaal indrukt. Om echt tot rust te komen en je lichaam te laten herstellen moet je bewust het gaspedaal loslaten; even niks doen.

Dat laatste gebeurt in onze maatschappij te weinig. Op het moment dat we continue het gaspedaal intrappen, is de kans groot dat ons lichaam vermoeid raakt. Aanhoudende ontregelende stress kan er voor zorgen dat het lichaam uit balans raakt. Vaak hebben we niet bewust door hoeveel stress ervaren, ook omdat stress niet altijd een negatieve emotionele lading hoeft te hebben. Maar wanneer het lichaam uit balans raakt, ontstaan er ook vaak lichamelijke klachten. Die dan wederom niet worden gelinkt aan een te drukke levensstijl of aanhoudende stress.

Ons lichaam probeert ons duidelijk te maken dat het allemaal even te veel is. Sensaties waar we van schrikken, zoals oorsuizen, tintelingen, hoofdpijn, duizeligheid en vele pijnklachten komen dan naar voren. Dit soort klachten kunnen natuurlijk ontstaan door puur lichamelijke, mechanische oorzaken. Maar dat is lang niet altijd het geval. In ieder geval, of het nu een voornamelijk lichamelijke of psychosociale oorzaak heeft, is het belangrijk om je bewust te worden van je klachten. Het bewust aandacht besteden aan je lichamelijke sensaties en begrijpen waar ze vandaan komen is naar mijn mening de eerste stap naar het herstellen van de klachten. Dat is niet makkelijk, maar een fysiotherapeut, leefstijlcoach of gezondheidscoach kan je hierbij helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *