Wanneer is relatietherapie nodig?

Zit je in het begin van een relatie, dan is alles meestal pais en vree en kun je je het jezelf niet voorstellen dat jullie ooit uit elkaar gaan. Maar het komt regelmatig voor dat er door de jaren heen steeds meer problemen ontstaan binnen de relatie van jou en je partner. Het gevoel is bijvoorbeeld minder geworden, jullie ruziën vaker of vertrouwen elkaar minder. Relatietherapie kan dan een oplossing zijn. Maar wanneer is relatietherapie echt nodig?

In welke gevallen is relatietherapie nodig?

Ieder koppel heeft wel eens een dipje of maakt wel eens ruzie. Dat is normaal en gaat vanzelf wel weer over. Maar soms liggen de problemen dieper en kan relatietherapie uitkomst bieden. In deze gevallen kan relatietherapie nodig zijn:

  • Het gevoel is weg. Natuurlijk zal na een aantal jaar geen sprake meer zijn van heftige verliefdheid zoals in het begin, maar als het gevoel voor elkaar en het vertrouwen in elkaar weg is, vormt dat een probleem.
  • Jullie maken dagelijks of wekelijks ruzie, wat zorgt voor veel stress en een gespannen omgeving. Ruzie moet geen gewoonte worden.
  • De intimiteit tussen jullie tweeën is nagenoeg weg. Dit heeft niet per se te maken met seks, maar meer of je jezelf nog wel (figuurlijk) kunt blootgeven aan elkaar.
  • Er is sprake van overspel en dit gebeurt stiekem.

Soorten relatietherapie

Er zijn verschillende vormen van relatietherapie. Het hangt af van jullie situatie welke soort het meest geschikt voor jullie is.

  • Kortdurende relatietherapie. Dit werkt vaak beter dan langdurige therapie, omdat de vinger sneller op de zere plek wordt gelegd.
  • EFT. Deze vorm van therapie legt de nadruk vooral op het uitspreken van je gevoelens. Een relatie verliest namelijk aan betekenis als je er op emotioneel gebied niet voor elkaar kunt zijn.
  • Cognitieve gedragstherapie. Door het doen van bepaalde opdrachten kun je elkaar anders gaan benaderen. Hiermee kan de oude cirkel worden doorbroken en ontstaan er als het goed is nieuwe gevoelens voor elkaar.

Als relatietherapie geen zin meer heeft

Het kan voorkomen dat relatietherapie geen zin meer heeft, dat jullie er gewoon samen niet meer uit gaan komen. Als jij of je partner niet bereid bent om je eigen gedrag te verbeteren, dan heeft het weinig zin. 

Een scheiding is dan een logische volgende stap. Ook hierbij is het belangrijk dat het op een goede manier gebeurt. Hebben jullie hier ondersteuning bij nodig, dan kan een scheidingsbemiddelaar uitkomst bieden. Deze kan jullie helpen om zo goed mogelijk uit elkaar te gaan. Zorgzaam Scheiden is hiervoor een aanrader. Dit platform is landelijk actief en heeft een mediator in Almere, Zwolle, Alkmaar en vele andere Nederlandse steden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *