24 november 2020

Wat is een burn out?

Door Redactie

In onze gehaaste maatschappij met bomvolle agenda’s komen we steeds vaker tijd tekort. Tijd is geld en tijd voor ontspanning lijkt er steeds minder te zijn. Werk, studie, sport, familie, vrienden en andere belangrijke zaken krijgen veel tijd en aandacht van ons. Natuurlijk zit er in onze agenda ook tijd voor ontspanning, maar raken we daar echt ontspannen van? Komen we überhaupt wel tot rust met ons altijd trillende smartphone, veel verwachtingen en nog meer prikkels?

Steeds vaker kom ik in mijn praktijk mensen tegen die overprikkeld of overspannen zijn. Mensen komen zelfs bij mij binnen met een depressief-achtig beeld: oververmoeidheid, concentratieverlies, pijnklachten, slaapproblemen, stemmingswisselingen en minder levenslust. Stressvolle situaties worden dan aangehaald en vaak blijkt dat de meeste mensen al maanden met deze klachten leven, maar er geen gehoor aangeven.

En dan ineens, staan ze vast, alsof ze met beide benen in een moeras staan en er niet meer uitkomen. Mensen voelen zich steeds vaker volledig uitgeput en opgebrand. Ze zijn stress burnout. Burn-out is een relatief nieuwe term. Vaak wordt de link gelegd met het arbeidsleven en daarbij horende werkdruk en stress. Het komt ook zeker vaak voor dat ons werkleven veel van ons vraagt, maar in veel gevallen zie ik bij mensen dat er überhaupt een overvloed is aan prikkels. Niet alleen op werk, maar ook thuis en bij de sportvereniging. We zijn continue in actie en komen weinig tot rust. Een overvloed aan prikkels zorgt ervoor dat we ieder moment van de dag aan staan. We denk te kunnen multitasken en voeren veel activiteiten (op halve kracht) tegelijk uit. Het kaarsje blijft maar aan staan, het kaarsvet krimpt en krimpt en op een gegeven moment is het kaarsje opgebrand.

We zijn burn-out.