Paniek
28 september 2020

Wat is een burn-out?

Door Redactie

Als u zich door constante stress hulpeloos, gedesillusioneerd en volledig uitgeput voelt, bent u misschien op weg naar een burn-out. Leer wat u kunt doen om uw evenwicht te herstellen en u weer positief en hoopvol te voelen.
Een vermoeide jonge dokter die een chirurgisch masker, handschoenen en andere persoonlijke beschermingsmiddelen draagt, leunt op de vensterbank van het ziekenhuisraam en kijkt naar buiten
Wat is een burn-out?

Burn-out is een toestand van emotionele, fysieke en mentale uitputting die wordt veroorzaakt door overmatige en langdurige stress. Het doet zich voor wanneer u zich overweldigd, emotioneel uitgeput voelt en niet in staat bent om aan constante eisen te voldoen. Naarmate de stress voortduurt, begin je de interesse en motivatie te verliezen die ervoor zorgden dat je in de eerste plaats een bepaalde rol op je nam.

Burn-out vermindert de productiviteit en put je energie uit, waardoor je je steeds hulpelozer, hopelozer, cynischer en wrokker voelt. Uiteindelijk heb je misschien het gevoel dat je niets meer te geven hebt.

De negatieve effecten van een burn-out komen tot uiting in elk gebied van het leven – inclusief uw huis, werk en sociale leven. Burn-out kan ook langdurige veranderingen in uw lichaam veroorzaken, waardoor u kwetsbaar wordt voor ziekten zoals verkoudheid en griep. Vanwege de vele gevolgen is het belangrijk om meteen met burn-out om te gaan en zo snel mogelijk een burn out behandeling te volgen.