pexels-thiszun-(follow-me-on-ig-fb)-1721025
8 juni 2021

Wat is hielspoor en wat zijn de oorzaken en symptomen?

Door Redactie

Ben jij wel eens uit je bed gestapt met brandende pijn onder je hiel? Dan zou het goed kunnen dat je hielspoor hebt of hebt gehad. Er zijn natuurlijk heel veel dingen aan je voet waar je last van kan hebben. Niemand zit hier natuurlijk op te wachten en je wilt hier daarom zo snel mogelijk vanaf. Maar wat is hielspoor nou eigenlijk precies? Wat zijn de symptomen van hielspoor en hoe kom ik hier vanaf? In deze blog leggen wij het je allemaal uit. 

Overbelast

Hielspoor is afkomstig van de peesplaat onder de voeten, dit wordt ook wel de fascia plantaris genoemd. De fascia plantaris bestaat uit bindweefsel en loopt van het hielbeen naar de onderzijde van de tenen. Ons gehele gewicht rust op de twee voetzolen. Tijdens het lopen en staan wordt deze plaat opgerekt. Wanneer deze plaat wordt overbelast wordt de spanning op de plek aangehecht. Als deze overbelasting aan blijft kan er een peesplaatontsteking ontstaan. De pijn die je dan voelt wordt hielspoor genoemd. 

Wat zijn de symptomen van hielspoor?

De symptomen van hielspoor zijn pijn onder de hiel, het stijf aanvoelen van de voet, hielpijn bij wandelen en hardlopen of pijn bij het autorijden.

Hoe kom ik van een hielspoor af?

Ongeveer 10 procent van de mensen heeft wel eens last gehad van hielspoor. De ergste pijn is meestal na 4 maanden wel weer verdwenen. Er zijn ook verschillende behandelingsmogelijkheden voor hielspoor zoals hielspoor zooltjes.