wat is NLP precies?
29 september 2020

Wat is NLP precies?

Door Redactie

De vraag “wat is NLP precies?” is er één die in de praktijk ongelofelijk vaak wordt gesteld. Dat is logisch, want de definitie achter NLP of neuro linguïstisch programmeren is er één die niet eenvoudig is. Op deze pagina gaan we daar verandering in proberen te brengen en zullen we proberen duidelijk te maken op welke verschillende manieren NLP jou precies kan helpen. Wanneer we een kort en duidelijk antwoord op deze vraag moeten geven kunnen we stellen dat NLP in het bijzonder verantwoordelijk is voor het veranderen van onze denkwijze. Dit betekent concreet dat NLP ervoor moet zorgen dat we bijvoorbeeld negatieve gedachten in iets positiefs kunnen omzetten. Voor veel mensen is dit belangrijk, want zij zitten als het ware gevangen in een web vol met negatieve emoties. Ben jij ook benieuwd op welke manier NLP je daarbij kan helpen? Je komt het allemaal te weten op deze pagina. 

Wat is de basis van NLP? 

We kunnen de vraag “wat is NLP precies” niet beantwoorden zonder eerst even nadrukkelijk te kijken naar de basis waar de hele techniek op is gebaseerd. Wanneer we dit gaan doen kunnen we vaststellen dat we een onderscheid maken uit drie verschillende basisprincipes, namelijk: 

  1. Modelleren;
  2. Het analyseren van de subjectieve ervaring; 
  3. Communicatietechnieken; 

Wat modelleren betreft wordt er aandacht geschonken aan het overdraagbaar maken van menselijke vermogens. Dit met behulp van psychologische technieken. Voor wat het tweede punt betreft wordt er gekeken naar het bepalen van specifieke patronen. Met betrekking tot de communicatietechnieken wordt er gezocht naar manieren om harmonieuze relaties op te bouwen en wordt er getracht om boodschappen te verhelderen en te versterken. Dit alles zal voor veel mensen nog behoorlijk complex in de oren klinken, maar geen nood, we gaan hier nog uitgebreid verder op in, in de onderstaande stukjes. 

Hoe kan NLP jou in de praktijk helpen? 

Elke dag opnieuw worden we als mensen blootgesteld aan negatieve emoties. Zowel vanuit onze privé als vanuit ons zakenleven is het mogelijk dat we geconfronteerd worden met negatieve gedachten. Op het ogenblik dat deze negatieve gedachten en gevoelens ongemoeid worden gelaten kunnen ze zich gaan manifesteren. Het gevolg hiervan is dat we ze als mensen voor lief gaan nemen, ondanks het feit dat ze ons leven ongelofelijk sterk beïnvloeden. Door een NLP opleiding te volgen kan hier verandering in worden gebracht.

Werkt NLP echt? 

De vraag “wat is NLP precies” werd inmiddels in grote lijnen beantwoord. Finaal zullen veel mensen zich natuurlijk nog wel de vraag stellen in welke mate deze technieken in de praktijk echt helpt. Helpen doet ze absoluut. Wanneer je ervoor kiest om een cursus NLP te gaan volgen zal je kunnen vaststellen dat er je zaken worden aangeleerd die op het eerste zicht misschien vrij voor de hand liggend zijn, maar die je wellicht nooit ten volle hebt weten uit te voeren. Heel veel mensen zitten vast in een bepaald stramien en zien daar geen uitweg uit. Wat NLP precies is kan daarbij helpen en kan ervoor zorgen dat je terug veel meer positieve zaken uit het leven kan halen. Het is dan ook zeker en vast de moeite waard om eens één van de NLP opleidingen in je buurt te gaan volgen.