Wat is Outplacement

Outplacement of ontslagbegeleiding betekent dat je begeleiding krijgt om bij ontslag of bij ontslagdreiging te worden geholpen bij het vinden van een nieuwe baan of bij het beginnen als zelfstandige. Verlies je je baan door reorganisatie of krijg je ontslag omdat je niet meer voldoet binnen een team of bedrijf dan kun je gebruik maken van een Outplacement traject. Tijdens dit traject wordt je geholpen door een speciale coach. Tijdens een Outplacement traject komen zaken aan de orde zoals:

·                Opvang en psychologische ondersteuning

·                Opmaken van een professionele balans

·                Zoeken naar competenties

·                Verkennen van de arbeidsmarkt

·                Leren hoe je het beste kunt solliciteren

·                Leren hoe je specifieke technieken kunt gebruiken bij het solliciteren

·                Leren hoe je een sollicitatiegesprek voert

·                Blijvende ondersteuning tijdens het zoeken naar werk

·                Advies bij het onderhandelen van een nieuw contract

·                Opvolging bij het starten op een nieuwe werkplek.

Hoe verloopt een outplacement traject?

Als je in Den Haag woont dan vind het traject Outplacement in Den Haag plaats. Dat is belangrijk omdat de coaches in Den Haag kennis hebben van de arbeidsmarkt in Den Haag en omgeving en ze daar een groot netwerk hebben. Een Outplacement traject start met een oriënterend gesprek met een van de coaches van Loopbaanpoort. Tijdens het gesprek wordt geïnventariseerd wat er nodig is om het traject succesvol te kunnen afsluiten met een nieuwe baan. De route die wordt gevolgd is dan ook voor iedereen anders. Het kan zijn dat je nog vol vragen zit waar je een antwoordt op zoekt bijvoorbeeld hoe:

·                Geef ik boosheid en verdriet een plek?

·                Ga ik om met onzekerheid over mijn toekomst?

·                Pak ik dat aan, nieuw werk vinden?

·                Kom ik erachter welk werk het best bij me past?

·                Vind ik de baan waar ik echt blij van wordt?

·                Kom ik die banen op het spoor?

Outplacement traject op maat

Zoals gezegd is een Outplacement traject voor iedereen anders. Het kan zijn dat je gebaat bent bij aandacht voor de verwerking van het verlies van je werk. Misschien wil je wel een totaal andere kant op met je werk en kies je voor een grondige (her) oriëntatie. Het kan ook zijn dat je liever direct aan de slag gaat met solliciteren en netwerken. Hoe je route er ook uitziet, het is altijd maatwerk en daarvoor heb je dan ook een vaste coach. Samen met je coach ga je op zoek naar de baan die bij je past. Dat doe je door eerst te kijken welke richting je op wilt en hoe die nieuwe baan er voor je uit moet zien. Je werkt, ook samen met je coach, aan je persoonlijke ontwikkeling.

Welke stappen moeten worden gezet om te komen tot de juiste baan?

Om tot de juiste baan te komen moeten enkele zaken duidelijk worden dus wordt er gekeken naar:

·         Wat heb je tot nog toe gedaan

·         Waar wil je naar toe

·         Waar sta je nu

Wanneer er een antwoord is gevonden op deze vragen dan wordt bekeken welke stappen er gezet moeten worden om dit te behalen. Om te bekijken waar je nu staat en welke baan geschikt is voor je kunnen testen en vragenlijsten worden gebruikt. Er wordt beoordeeld wat je knowhow is van bepaalde zaken zodat kan worden beoordeeld welke kennis je al in huis hebt. Er wordt ook gekeken naar het soort werk dat je graag wilt gaan doen, of dit haalbaar is en wat er nog moet worden gedaan om dit doel te halen. Misschien is hiervoor bijscholing of omscholing nodig.

Voorbereiden op en begeleiding in de nieuwe baan

Je wordt voorbereidt op-, en begeleidt bij het solliciteren. Je leert hoe je een goede cv kunt maken, hoe je een sollicitatiegesprek voert, hoe je via Social Media kunt solliciteren en hoe netwerken werkt. Wanneer je een nieuwe baan hebt gevonden kun je, zeker  in het begin, nog problemen ondervinden en dan is de coach van Loopbaanpoort er nog steeds voor je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *