Wat is relatietherapie?

Wat is relatietherapie? Dit is een vraag die je je misschien afvraagt als het niet zo lekker loopt in je relatie. Wat houdt relatietherapie eigenlijk in? En werkt het wel echt? Lees hieronder meer over de vragen die je jezelf moet stellen voordat je kiest voor relatietherapie.  

Wat houdt relatietherapie in?

In relatietherapie kun je een antwoord vinden op 4 belangrijke vragen. Hoe vind ik het gevoel terug? Is ruzie normaal? Hoe vrij laat je elkaar? Kan ik mijn partner nog vertrouwen?

Als je samen besluit aan je relatie te werken, maar je het idee hebt hier niet samen uit te kunnen komen, is relatietherapie een gepaste oplossing. Je gaat dan samen in gesprek met een relatietherapeut. Een derde persoon die objectief de situatie bekijkt.

Hoe lang duurt relatietherapie?

Dat hangt van de problemen en de inspanning af. Meestal bestaat een traject uit ongeveer 10 wekelijkse gesprekken en een intakegesprek. Als je dit te lang vind duren, kun je ook kiezen voor een kortdurende sessie. Online relatietherapie biedt ook een oplossing als je beide een druk leven hebt.

Wanneer  is relatietherapie nodig?

Vaak wordt ons de vraag gesteld of relatietherapie nodig is. Is dit ernstig? Of hoort dit er bij? Ons antwoord is: Relatietherapie kan helpen als je onderstaande gedachtes en gevoelens ontwikkelt over je partner.

  • Onbegrip van je partner
  • Met je vrienden, kennissen, collega’s etc. kan je meer delen dan met je partner.
  • Je groeit steeds meer uit elkaar.
  • Je bent liever alleen, dan met je partner.
  • Je ergert je aan je partner.

Als een gevoel uit de bovenstaande lijst heel erg aanwezig is, wordt het gevaarlijk. Het gevaar ontstaat dat je elkaar links laat liggen of telkens opzoekt om ruzie te maken. En het kan ook zo zijn dat je liever alleen dingen onderneemt. Dat kan een sport zijn, je werk, je gezin of een andere persoon.

Moet je dan in relatietherapie? Misschien wel. Vaak wachten partners te lang, en groeien ze uit elkaar of verbreken zelfs de relatie. Ze gaan ervan uit dat dit ‘erbij hoort’. Wanneer kom je in gevaar? Dat hangt samen met wat je als normaal bent gaan beschouwen van je partner en jezelf.

(Bron: qruunschram.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *