15 januari 2021

Wat moet een goede verpleegkundige allemaal kunnen?

Door Redactie

Verpleegkundigen zijn essentieel voor een goed draaiende samenleving. In een land als Nederland waar de zorgvoorziening en vooral de zorgverzekeringen zeer goed zijn geregeld wordt er ook van een verpleegkundige heel wat verwacht. Wil jij als verpleegkundige of verzorgende aan de slag en ben je benieuwd over welke vaardigheden je moet beschikken en welke diploma’s of certificeringen je nodig hebt? Lees dan verder!

Welke vaardigheden moet een verpleegkundige of verzorgende over beschikken?

Of je nou werkzaam bent bij de thuiszorg of verpleegkundige bent op een poli in het ziekenhuis, bij het vak van een verpleegkundige of verzorgende zijn bepaalde vaardigheden en competenties nodig. Allereerst is het belangrijk om goed met mensen te kunnen werken, logisch want je bent verantwoordelijk voor de zorg voor mensen. Hierbij komt dat je empathisch moet zijn, goed moet kunnen communiceren (ook al de verzorgde niet over dezelfde communicatieve vaardigheden beschikt), je moet flexibel zijn en emotioneel stabiel, je dient oog voor detail te hebben en moet goed kunnen communiceren met andere zorgspecialisten zoals de huisarts of fysiotherapeut. Dit zijn enkele van de vaardigheden die dagelijks zullen worden getoetst in het werkveld.

Welke diploma’s en certificaten heeft een verpleegkundige nodig?

Sommige van bovenstaande vaardigheden zitten beschik je van nature over, de andere vallen aan te leren. Hiervoor kun je een opleiding volgen (is in veel gevallen ook nodig om aan het werk te komen). Hierbij kun je denken aan een mbo-opleiding in de richting zorg en welzijn, maar dan ben je er nog niet. Iedere persoon die werkzaam is in de zorg dient zijn of haar BIG-registratie te hebben gehaald. Dit is een toets waar algemene zaken relevant aan het vakgebied worden getoetst. De BIG-registratie is vijf jaar geldig, waarna een BIG-herregistratie zal moeten worden gedaan. Er zijn verschillende instanties, zoals Leerzorg, die een traject aanbieden waar je een training volgt en vervolgens een examen kunt doen.